Route over de Eem

Een boot huren in Amersfoort doe je op de rivier de Eem. De Eem begint in Amersfoort buiten het centrum in de Eemhaven, de rivier zit vol historie en natuur. Geniet van de rust, de natuur en de oude elementen terwijl je over de Eem vaart. 

Vaar vanuit Amersfoort in 90 minuten richting Baarn vanuit Baarn kan je nog verder varen op de Eem richting Eemnes.

Met een sloep zonder schipper vaar je ongeveer tot restaurant Eemlust en daarna weer terug naar Amersfoort, dit is een leuke tocht. 

Huur je de boot langer dan 3 uur dan kun je gerust aanleggen bij restaurant Eemlust voor een lunch/borrel/diner om vervolgens weer terug te varen naar Amersfoort (90 min). Ook is het mogelijk om naar het einde van de rivier de Eem te varen (18 km). De Eem af om bijvoorbeeld richting Spakenburg/vathorst te varen is niet mogelijk. 

De rivier de Eem is de langste rivier in Nederland, het is namelijk de enige rivier die in Nederland begint en in Nederland eindigt. De Eem is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd toen aardlagen door gletsjers werden opgestuwd tot stuwwallen, die we nu kennen als het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug. Onder het ijs werd materiaal weg geperst waardoor een bekken werd gevormd dat vol liep toen de ijsmassa’s smolten. Dit was het IJsselmeergebied, waarop ook de Eem afwaterde.

In de Romeinse tijd (800 v. Chr. – 400 n. Chr.) ontstonden nieuwe zeegaten in de kust. De meren in het gebied groeiden aaneen en breidden zich naar het oosten uit. De Romeinen noemden dit zoetwater merencomplex het meer Flevo. Zowel het Flevomeer als de IJssel gebruikten zij als doorvaartroute.

Rond het jaar 1000 ontstond Amersfoort als een nederzetting aan een doorwaadbare plaats. In de loop der jaren werd de rivier als vaarweg gebruikt voor het vervoer van allerlei goederen. Voornamelijk bier uit Amersfoort naar Amsterdam en Friesland. 

Wist je namelijk dat Amersfoort altijd al een echte bierstad geweest is? Vanwege de ligging aan de Eem hadden brouwers de beschikking over kwaliteit water. Dat was nodig voor de productie van bier, heel veel bier! Amersfoort telde in de Middeleeuwen maar liefst 50 bierbrouwerijen.